top of page

EEN WOORD VAN DE GGD

Risico's

Het aanbrengen van tatoeages brengt risico's met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeëerder op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties.

Controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een tatoeage wilt laten zetten een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiëne richtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

Laat geen tatoeage aanbrengen...:

•     op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan.

•     op een litteken dat minder dan een jaar oud is.

•     op een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeëerd.

•     op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage is weg gelaserd of waar de

      laserwond nog niet genezen is.

•     op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen.

•     als je zwanger bent.

Daarnaast wordt het afgeraden om een tatoeage te laten zetten als je last hebt van één of meerdere van de volgende aandoeningen:

•     diabetes

•     hemofilie

•     chronische huidziekte

•     allergie voor tatoeagematerialen en/of -inkt

•     immuunstoornis

•     hart- en vaatafwijkingen

Heb je één of meerdere van deze aandoeningen, of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En wil je toch een tatoeage? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico's op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl

Het zetten van de tatoeage

Omdat er tijdens het tatoeëren een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de tatoeëerder hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe tatoeage gaat ontsteken.

 

Let er in ieder geval op dat...:

•     de huid voor het tatoeëren wordt schoongemaakt, gedesinfecteerd en eventueel met een nieuw

      wegwerpscheermesje wordt geschoren.

•     de naalden en inkt steriel zijn verpakt en alleen voor jou worden gebruikt. De naalden zijn per

      stuk verpakt, inkt zit in kleine inktcupjes.

•     tijdens het tatoeëren schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken.

•     de tatoeëerder tijdens het zetten van de tatoeage handschoenen draagt en deze vervangt als hij

      of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je huid.

•     de tatoeage na afloop wordt verzorgd en afgedekt.

Een nieuwe tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefselvorming veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie tatoeage leiden. Als je de tatoeage goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de wond genezen is. De tatoeëerder geeft schriftelijke uitleg over de nazorg van tatoeages. Lees dit goed door.

JUSTIFY INK NAZORG INFORMATIE

Informatie over de risico’s van een tatoeage

Je bent van plan om een tatoeage te laten zetten. De GGD vind het van belang om je van te voren te informeren over een aantal mogelijke risico’s. Lees daarom thuis even goed onze dit formulier door over wat de GGD jou wil vertellen. Het aanbrengen van een tatoeage is een huiddoorborende behandeling. Door een juiste werkwijze en correct gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet raakt met via het bloed overdraagbare ziektes als hepatitis B en C. Daarnaast kunnen er door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn voor je gezondheid, en die je tatoeage er bovendien niet mooier op maken.

 

Als je jonger bent dan 16 jaar wordt een tatoeage sterk afgeraden! Ben je jonger dan 16 jaar en wil je een tóch een tatoeage laten zetten? Dan moet je wettelijke vertegenwoordiger meekomen naar de studio. Er zal dan eerst een gesprek plaatsvinden met jou en je wettelijke vertegenwoordiger over je eventuele tatoeage. Daarna krijg je een toestemmingsformulier welke ondertekent dient te worden door je wettelijke vertegenwoordiger.  In dit toestemmingsformulier vragen wij tevens om het documentnummer van jouw legitimatiebewijs én die van het legitimatiebewijs van jouw wettelijke vertegenwoordiger. Mocht je niet in het bezit zijn van legitimatie, dan gaan wij er in goed vertrouwen van uit dat de wettelijke vertegenwoordiger die jij mee brengt naar de shop ook is wie hij of zij zegt te zijn. Wij zijn onder geen beding aansprakelijk voor fraude hieromtrent.

 

In dit formulier staan o.a. vragen over jouw gezondheid. Het invullen van dit formulier is dus ook bedoeld voor jouw eigen veiligheid. Bij dit toestemmingsformulier vragen wij tevens aan jouw wettelijke vertegenwoordiger om zich te legitimeren. Het toestemmingsformulier blijft in bezit van de tatoeëerder en word vertrouwelijk behandeld.

 

Bij dit formulier zit tegenwoordig ook een ‘inkt paspoort’. Dit paspoort wordt aan het einde van de sessie door de tatoeëerder ingevuld met informatie over de gebruikte inkten. Hier krijg je een kopie van mee naar huis. Mochten er complicaties optreden vragen wij je om dit bij ons aan te geven zodat wij melding kunnen maken bij de fabrikant.

 

Het is belangrijk om voor het zetten van een tatoeage goed te eten en te drinken, en om goed uit te rusten.

 

Het aanbrengen van een tatoeage

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit word gecontroleerd door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.).

 

Voor het aanbrengen van de tatoeage wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zo nodig wordt de huid plaatselijk geschoren. Dit dient te gebeuren met een nieuw wegwerpmesje. Het aanbrengen van de tatoeage moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen: de naald die in de huid gaat mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens aan strenge eisen voldoen en zit in kleine cupjes die enkel voor jou gebruikt mogen worden. Om deze hygiëne te garanderen legt de tatoeëerder alle benodigde materialen pas klaar in jouw bijzijn. Op dat moment wordt ook de materialen en de werkbank klaargemaakt.

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden tissues gebruikt. Deze zijn schoon en worden direct na gebruik weggegooid. De tatoeëerder draagt tijden het aanbrengen van de tatoeage handschoenen en vervangt deze iedere keer als hij/zij iets anders aanraakt dan de tatoeëermachine, een tissue, jouw huid, of andere benodigde materialen.

 

Na het aanbrengen van je tatoeage wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt. De werkplek wordt opgeruimd en steriel gemaakt en de gebruikte materialen worden op de juiste manier weggegooid.

 

Thuiskomen met een tatoeage

Over het algemeen duurt de genezingsperiode van een tatoeage 1 tot 2 weken. Natuurlijk is dit mede afhankelijk van jouw gezondheid en lichamelijke conditie. Tijden het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken, ga in dat geval absoluut niet krabben of wrijven. Raak je tatoeage zo min mogelijk aan voor de beste genezing.

 

Persoonlijke hygiëne tijdens het genezingsproces is absolute noodzaak. Direct na het zetten van een tatoeage wordt de getatoeëerde plek afgedekt met een kompres wat na ongeveer 2 of 3 uur verwijderd mag worden. Let op: mocht dit kompres vast zitten aan de tatoeage, ga dan niet trekken maar week het kompres los door het met lauw water nat te maken onder de douche of kraan waarna je het voorzichtig kunt verwijderen. De zelfde manier geldt voor kleding welke vast zit aan de tattoo.

 

Wij adviseren je om de eerste 2 of 3 nachten een katoenen kledingstuk te dragen dat de tatoeage verbergt tijdens je nachtrust. Dit om te voorkomen dat je tatoeage vast komt te zitten aan je beddengoed.

 

Het verzorgen van de tatoeage

Een pas aangebrachte tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Het is heel belangrijk dat je de tatoeage op de juiste manier verzorgd. Je krijgt van de tatoeëerder mondelinge (en deze schriftelijke) informatie om de tatoeage op de juiste manier te verzorgen. De wond die ontstaat door het tatoeëren heeft tijd en zorg nodig om te genezen.

 

Nazorginstructies voor tatoeages

Door je te houden aan de volgende leefregels geneest je tatoeage het voorspoedigst en verkrijg je het mooiste resultaat: • Raak je tatoeage zo min mogelijk aan met de handen.

•     Was de getatoeëerde plek 1 maal per dag met water totdat de wond genezen is.

•     Dep de wond vervolgens droog met een schone handdoek of tissue, zodat de wond goed droog

      blijft. Vochtige wonden gaan smetten!

•     Houd de tatoeage zoveel mogelijk droog.

•     Smeer géén zalf, Purol, Vaseline o.i.d. op de wond en volg het advies van de tatoeëerder over     

      nazorg producten.

•     Druppel géén desinfecteermiddelen als Sterilon of Betadine op de wond.

•     Dek de tatoeage niet af met verband of pleisters.

•     Draag geen strakke of vervuilde kleding op de wond.

•     Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater, sauna, stoombad, zonnebank en

      zon. Ga ook niet uitgebreid liggen weken in bad.

•     Smeer een hoge factor zonnebrand op de tatoeage voordat je naar buiten gaat nadat de tattoo

      genezen is.

•     Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloedingen, pus, kleurveranderingen van de wond of bij

      pijn altijd direct contact op met de tatoeëerder en (op advies of uit eigen beweging) met de

      huisarts.

•     Nogmaals: Als je het niet vertrouwt: neem direct contact met ons op!

Bel +31611767971 om contact met ons op te nemen. Gezien Geordy veel op reis is zijn wij het beste te bereiken via WhatsApp. Mochten wij niet direct opnemen, stuur dan een app je en begin met SPOED!! Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met jou op.

Geordy Justify (Facebook: Geordy Justify / Instagram: @geordyjustify)

 

Genezing van de tattoo & Service

Wij zijn niet verantwoordelijk voor verkeerde omgang met/het niet opvolgen van het advies dat wij iedereen die zich bij ons laat tatoeëren meegeven. Zowel mondeling als schriftelijk stellen wij je ervan op de hoogte dat we binnen 4 weken na het zetten van de tatoeage graag willen controleren op kwaliteit. Mocht je je bij terugkomst binnen 4 weken zichtbaar hebben gehouden aan de door ons opgedragen adviezen, kunnen wij jouw tatoeage eventueel bijwerken. In dit geval zijn hier voor jou geen kosten aan verbonden. Kom je echter pas ná de gestelde 4 weken, of heb je je overduidelijk niet gehouden aan de nazorg instructies die je van ons hebt gekregen, dan kunnen wij kosten in rekening brengen voor het eventueel bijwerken van de tatoeage.

 

Wij dragen extreme zorg voor het gehele proces van tatoeëren. Zowel voor, tijdens als na het aanbrengen van je tatoeage. Tijdens openingstijden van de shop staat het je vrij om te bellen met alle vragen die je hebt. In extreme nood- en / of spoedgevallen vinden wij het geen probleem dat wij buiten de openingstijden door jou benaderd worden. Bel in dat geval naar +31611767971 of stuur een bericht via Facebook/Instagram (info halverwege deze pagina). Krijg je ons niet direct te pakken, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.

 

Garantie op kleur kunnen wij in geen enkel geval geven. Door pigmenten in de huid kunnen kleurveranderingen optreden. Iedere huid is ten slotte anders! Wel tatoeëren wij enkel met goedgekeurde inkten en pigmenten om dit risico zoveel mogelijk uit te sluiten waar mogelijk. Inkten die niet of slecht worden opgenomen door de huid zullen wij altijd vooraf met je bespreken. Kleurkeuzes worden altijd gezet op eigen risico en verantwoording. In hoeverre een tatoeage mooi geneest is grotendeels afhankelijk van je eigen omgang met de tatoeage, dit is jouw verantwoordelijkheid. Wij hebben je alle mogelijke info in bovenstaande teksten geboden, de correcte en zorgvuldige uitvoering is aan jou.

 

Nazorginstructies in het kort

Gedurende 1,5 tot 2 weken de tatoeage 2 a 3 maal per dag insmeren met een goed nazorgproduct. Deze is verkrijgbaar bij ons in de studio Dat de tatoeage jeukt en er velletjes ontstaan tijdens het genezingsproces is volkomen normaal. Deze vallen er na verloop van tijd vanzelf af. Ga dus niet krabben! Lees deze papieren aandachtig door voor een mooi genezen tatoeage!!

bottom of page